Voeding levert energie, bouwstoffen en regulerende stoffen op en worden samen voedingstoffen genoemd. Voedingsstoffen zijn nodig om nieuwe weefsels en cellen te kunnen vormen, of de structuur en functie van deze cellen te onderhouden. Deze voedingsstoffen zijn onder te verdelen in macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol), micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen) en voedingsvezel. Veel van deze voedingsstoffen zijn essentieel omdat uw lichaam deze stoffen nodig heeft en ze niet (of onvoldoende) zelf kan maken.1

Bij ondervoeding heef u een tekort aan energie en waarschijnlijk aan voedingsstoffen. Waardoor u afvalt en uw lichaam slechter gaat functioneren. Dit komt voornamelijk door een afname van uw spiermassa en een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

  • Een verminderde voedselinname door een verminderde eetlust of misselijkheid.
  • Moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
  • Psychologische problemen, zoals angst, depressie, verdriet, waardoor iemand dan geen zin meer heeft om te eten waardoor er maaltijden worden overgeslagen of kleinere porties worden genomen.
  • Sociale factoren, zoals eenzaamheid, geen mogelijkheid om eten te kopen of bereiden.
  • Dementie.
  • Verslaving.

De belangrijkste risicofactor voor ondervoeding zijn:

  • Door ziekte kan uw behoefte aan voedingsstoffen hoger worden, zodat een normale voeding niet meer voldoende is.
  • Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen met de voeding binnen te krijgen.2

Of u risico loop op ondervoeding of dat u al ondervoed bent kunt u hier testen.

 


1 Bakel, A.M. van & Raaij, J.M.A. van (2014). Wat is gezonde voeding? Geraadpleegd in februari 2016, van http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/leefstijl/voeding/wat-is-voeding/

2 Voedingscentrum (z.d.). Ondervoeding. Geraadpleegd in februari 2016, van  http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/ondervoeding.aspx